Borba sa klimatskim promenama i proces dekarbonizacije

Klimatske promene i globalno zagrevanje

...su zajednički problem cele planete. S obzirom da nije moguće zaustaviti klimatske promene, potrebno je optimizovati korišćenje prirodnih resursa - električne energije, naftnih derivata, vode i ujedno smanjiti produkciju otpada uz povećanje stepena reciklaže. Kao odgovor na klimatske promene javio se model cirkularne ekonomije koji u svojoj srži ima regenerativan model poslovanja koji se bazira na prevenciji prirodnih resursa i upotrebe sirovina koje su u otpicaju.
ce-hub-borba-s-klimatskim-promenama

Tropske vrućine, suše, oluje, poplave i snežni talasi sve su češće pojave. Ovakve klimatske promene izazvane su u najvećoj meri nekontrolisanom potrošnjom prirodnih resursa po principu linearnog modela proizvodnje (uzmi-napravi-baci) koji podrazumeva protok materijala od fabrike preko korisnika do deponije. Efekti klimatskih promena ogledaju se u nizu negativnih posledica: izumiranje biljnih i životinjskih vrsta, sušenje šuma, erozija zemljišta, smanjenje poljoprivrednih prinosa i poskupljenje hrane, širenje invazivnih štetnih vrsta kao i areala pojedinih bolesti.

Dugogodišnja proizvodnja i sagorevanje uglja, naftnih derivata i prirodnog gasa doveli su do povećanja koncetracije gasova sa efektom staklene bašte u atmosferi i globalnog zagrevanja. Poslednje godine bile su najtoplije od kada se mere i beleže temperature. Ukoliko se ovakav trend emisija GhG nastavi prosečna temperature mogla bi da se poveća za 4-5°C do kraja 21. veka. A povećanje temperature za samo 2°C dovešće do razornih posledica uključujući i nenadoknadive ekonomske gubitke. Srbija se nalazi u grupi zemalja koje su veoma izložene klimatskim promenama.

Privredna komora Srbije kao partner EIT Climate-KIC inicijative implementira brojne projekte koji za cilj imaju smanjenje emisija GhG, dekarbonizaciju Srbije i regiona Zapadnog Balkana kao I izgradnju kapaciteta potrebnih za kompleksnu tranziciju društva i ekonomije ka nultoj emisiji ugljenika.

Privredna-komora-Srbije
nemacka-saradnja-giz

Ova platforma je napravljena uz podršku
Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).
Informacije i mišljenja objavljena na platformi,
kao i njen sadržaj 
ne predstavljaju nužno gledišta UNDP-a.

undp-srbija
undp-serbia

Ova platforma je napravljena uz podršku
Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).
Informacije i mišljenja objavljena na platformi,
kao i njen sadržaj 
ne predstavljaju nužno gledišta UNDP-a.