GODIŠNJA KONFERENCIJA ALIJANSE ZA ZELENU TRANZICIJU SRBIJE 2021

Image

GODIŠNJA KONFERENCIJA ALIJANSE ZA ZELENU TRANZICIJU SRBIJE 2021

 

Centar za cirkularnu ekonomiju Privredne komore Srbije je, uz podršku svojih partnera UNDP-a i Nordijske alijanse, održao 22.12.2021. završnu konferenciju Alijanse za zelenu tranziciju Srbije. Centar je ovim događajem, pored predstavlјanja svojih rezultata, takođe omogućio kompanijama koje su članice “Alijanse za zelenu tranziciju”, kao i svim drugim zainteresovanim privrednim subjektima, da dobiju dragoceni uvid u tehnološke i zakonodavne izazove zelene tranzicije. Takođe, predstavljen je i javni poziv UNDP-a kompanijama da konkurišu za finansijsku nagradu na osnovu svojih poslovnih rešenja kojima, kroz digitalnu transformaciju, unapređuju svoju zelenu agendu.

Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS, predstavio je najznačajnija dostignuća Centra za cirkularnu ekonomiju u 2021. godini, značaju koji cirkularna ekonomija i uopšte zelena agenda imaju i u EU i u regionu zapadnog Balkana, kao i rastućim izazovima u tom smislu. On je, takođe, ocrtao veoma ambiciozne planove Centra za 2022. godinu u koje spadaju pružanje konsultantske podrške preduzećima u domenu zelene tranzicije, jačanju svesti o neophodnosti tranformacije, suštinskom izazovu razmene znanja i pozitivnih praksi kako sa partnerima iz EU, kao u slučaju predstavnika Nordijske poslovne alijanse, tako i sa partnerima na domaćem tržištu. Na kraju, gospodin Vesović je govorio i o daljem širenju ekosistema koji će omogućiti zelenu tranziciju privrede, a koje podrazumeva saradnju sa političkim, akademskim, ekonomskim institucijama i nevladinim sektorom.

 

Njegova ekselencija, Kimmo Lähdevirta, ambasador Finske u Srbiji, je istakao da su nordijske zemlje, uključujući i Finsku, istinski pioniri i u mnogo aspekata predvodnici zelene tranzicije u Evropi, da su spremne da svoje znanje i iskustvo ponude i Srbiji, kao što su uradili tokom 2021. godine. Takođe, gospodin Lähdevirta je govorio i tome kako je sa otvaranjem klastera četiri na evropskom putu Srbije, jasno da pitanja iz ovog domena imaju prvorazredni značaj za priključenje Srbije EU.

 

Gospođa Iva Petrović, izvršna direktorka, Nordijske poslovne alijanse u Srbiji, naglasila je sveobuhvatni značaj cirkularne ekonomije i zelene tranzicije, ističući da je ta vrsta tranzicije ne samo ekološki relevantna, nego je i efikasnija i profitabilnija sa striktno ekonomskog stanovišta. Ona je podsetila da su PKS i njen Centar za cirkularnu ekonomiju prepoznali inicijativu nordijskih ambasada i uz saradnju sa Nordijskom poslovnom alijansom, Ministarstvom zaštite životne sredine, i lokalnim samoupravama u gradovima (Inđija, Novi Sad, Niš i Kragujevac) i NALED-om organizovali niz radionica čije su teme bile takozvani pametni gradovi koji su bazirani na cirkularnoj ekonomiji. Kao što nas iskustvo Nordijske poslovne alijanse uči, posao sa cirkularnom ekonomijom zahteva novu vrstu saradnje između samih kompanija, kao i između preduzeća i javnog sektora. Do sada su urađene tri konferencije, u Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu sa preko 150 kompanija koje su uzele učešće uz predstavnike lokalne samouprave. Čije detalje imate u prethodnim vestima na našem sajtu

U okviru programa “Ponovna upotreba materijala u modelu cirkularne ekonomije, guma i staklo kao resursni potencijal”, Profesor dr. Goran Vujić je održao prezentaciju na temu „Ponovna upotreba otpada“, a profesorka dr. Aleksandra Anić Vučinić – na temu „Zakonska regulativa u oblasti cirkularne ekonomije i usklađivanje sa zakonodavstvom Evropske unije –iskustva Hrvatske“. Takođe, Milan Popović, direktor projekta „Jačanje kapaciteta u Srbiji za strateško uklјučivanje privatnog sektora u klimatsko finansiranje“ -Zeleni klimatski fond (GCF – Green Climate Fund), je govorio o značajnim mogućnostima koje postoje za finansiranje na ovaj način.

Predstavnici UNDP-a su predstavili javni poziv kompanijama da učestvuju na konkursu kojim kroz rešenja iz domena digitalne transformacije nameravaju da unaprede ili već unapređuju i svoju zelenu transformaciju, odnosno ekološku i energetsku efikasnost. Javni poziv kompanijama da se prijave na poziv je objavljen na našoj platformi za cirkularnu ekonomiju

Na kraju konferencije je potpisan protokol o saradnji između Privredne komore Srbije i Republičkog Sindikata sakupljača sekundarnih sirovina, koji zastupa g. Šaban Salijević, predsednik Sindikata. Predmet ovog Protokola je poslovna saradnja između potpisnica u vezi sa implementacijom projekta pod nazivom „Preduzeće, a ne smeće“, koji implementira Sindikat u okviru programa „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti-Swiss PRO“, koji podržava Vlada Švajcarske u saradnji sa Vladom Republike Srbije, a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO), kao i saradnja na aktivnostima koje se budu realizovale nakon navedenog projekta, u okviru oblasti upravljanja otpadom.

Privredna-komora-Srbije
nemacka-saradnja-giz

Ova platforma je napravljena uz podršku
Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).
Informacije i mišljenja objavljena na platformi,
kao i njen sadržaj 
ne predstavljaju nužno gledišta UNDP-a.

undp-srbija
undp-serbia

Ova platforma je napravljena uz podršku
Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).
Informacije i mišljenja objavljena na platformi,
kao i njen sadržaj 
ne predstavljaju nužno gledišta UNDP-a.