Skip to main content
18. мај 2023
Радници КЈП

Стално се повећава количина прикупљеног примарно селектованог отпада у Чајетини, а у плану је изградња рециклажног дворишта, централне компостане и постројења за третман грађевинског отпада – поручили су представници општине Чајетина на представљању првих резултата пројекта „Одвајамо” у оквиру кога се, уз помоћ Министарства за заштиту животне средине, Европске уније и Краљевине Шведске, реализује примарно одвајање отпада у четири региона и седамнаест градова и општина Србије.

– Изузетно сам задовољан да су грађани општине Чајетина оберучке, од најмлађих до најстаријих, прихватили да у својим микросрединама раде на примарном одвајању отпада који се касније одвози до регионалних депонија где се рециклира и користи у даљем процесу привреде и живота. Свуда у свету отпад је и велики бизнис, а за локалне самоуправе и значајан извор прихода који се касније може употребити у реализацији свих оних пројеката који локалном становништву доносе само користи – изјавио је Милан Стаматовић, председник Општине Чајетина, додајући да се нада да ће и повремени становници и туристи такође препознати и активно се укључити у овај пројекат у функцији заштите животне средине.

Чистина прикупљеног отпада 95 одсто

Он је поручио да је остало још да се изгради рециклажно двориште, централна компостана и постројење за третман грађевинског отпада у које ће локална самоуправа инвестирати значајна финансијска средства. Тиме, како је навео, Чајетина крупним корацима иде ка циљу да постане прва еколошка општина у Србији.

Испред амбасаде Краљевине Шведске, земље европског лидера у улагањима у зелене технологије и једног од главних партнера у реализацији пројекта „Одвајамо”, Карин Мекдоналд се похвално изразила у односу на све што су становници, јавна предузећа и локална самоуправа Чајетине урадили у претходне две године, изразивши наду да ће и друге општине Србије пратити овај пример добре праксе општине Чајетина.

Руководилац комуналне службе КЈП „Златибор” Вера Благојевић је истакла да се стално повећава количина прикупљеног примарно селектованог отпада, чија чистина од 95 одсто само значи да су сви становници општине Чајетина веома озбиљно схватили овај напор општине да од локалне средине створи еколошки чисту средину.

Како су и млади са територије општине Чајетина активни учесници примарног одвајања отпада, овом приликом су свој допринос дали певањем химне „Циркуларне економије” и читањем најбољих радова литерарних конкурса на тему очувања животне средине и климатских промена.

Извор: Центар за промоцију циркуларне економије

Локација
Србија

Наши Оснивачи